SGS_ISO 14001_TCL_HR

Rutgers Milieu B.V. behaalt ISO 14001 certificaat!

Op 16 juni 2015 heeft Rutgers Milieu B.V. zijn ISO 14001:2004 certificaat mogen ontvangen. De ISO 14001 norm is al geruime tijd de norm voor milieumanagementsystemen. Met dit systeem borgen wij de structurele verbetering van onze milieuprestaties en de beheersing van alle milieu wet- en regelgeving welke betrekking hebben op onze bedrijfsvoering.

 

Certificaat: ISO 14001 certificaat_08-06-2015

Staatssecretaris

Staatssecretaris Klijnsma bezoekt Rutgers Milieu B.V.

 

Maandag 3 november bracht staatssecretaris Jetta Klijnsma een werkbezoek aan de Achterhoek om te praten over de invoering van de Participatiewet en het Werkbedrijf. Het werkbezoek maakt onderdeel uit van een rondje langs alle regio’s om te polsen hoe het gaat en waar nodig een steuntje in de rug te geven.

Tijdens dit werkbezoek mochten wij bij Rutgers Milieu B.V. de staatssecretaris verwelkomen om te laten zien hoe het beleid in praktijk gebracht wordt. Rutgers Milieu B.V. is een uitstekend voorbeeld waarbij het voorop loopt als het aankomt op het bieden van kansen voor werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Om deze reden is ons bedrijf ook uitgekozen voor een bezoek. Het sociaal ondernemen staat al jaren bij ons hoog in het vaandel. De werkzaamheden die binnen ons bedrijf moeten worden gedaan zijn uitstekend geschikt voor diverse doelgroepen. Wij hebben juist gekozen voor deze doelgroep omdat deze ons sociaal karakter completeert waar wij als Rutgers Milieu B.V. voor staan. De voldoening die je krijgt als werknemers aan de slag kunnen, doorgroeien of uiteindelijk bij andere bedrijven aan de slag gaan is een grote stimulans voor ons om en het bewijs dat we samen met de gemeente en andere instanties op de goede weg zijn.” Aldus Rienko Rutgers, algemeen directeur Rutgers Milieu B.V.

Van het bezoek heeft Omroep Gelderland een nieuwsitem gemaakt:

Bron: Omroep Gelderland

iso14001

Rutgers start met ISO 14001

Vanaf augustus is Rutgers begonnen met de implementatie van ISO 14001. In samenwerking met FMA-Nillisen Bedrijfsadviseurs zijn reeds de eerste stappen gezet tot verder ontwikkelen en verbeteren van ons milieumanagementsysteem.

Waarom ISO 14001 voor Rutgers?

Met behulp van een milieumanagementsysteem kunnen milieurisico’s van de bedrijfsvoering beheerst en verminderd worden. Hierdoor kan o.a. op kosten worden bespaard. Ook kan het onze relatie met stakeholders en andere externe partijen verder verbeteren. Intern vinden we het belangrijk dat iedereen bewust – monitoren, beheersen en verminderen – omgaat met risico’s en milieueffecten die kunnen ontstaan in de dagelijkse praktijk.

Wij hopen de implementatie eind 2014 te hebben voltooid waarna we begin 2015 hopen de certificering rond te hebben. We zullen u via deze website op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Frontpage

Nieuwe website in de lucht!

Welkom bij de vernieuwde website van Rutgers Milieu & Plastics. Vanaf 1 april 2014 vindt u hier alle informatie van de activiteiten van Rutgers. We nodigen u graag uit om een kijkje te nemen op onze website.

Met vriendelijke groeten,

Rutgers Milieu & Plastics
April 2014

sociaaondernemen

‘Sociaal ondernemen maakt rijker’

Bron: De Werknemer (Gelderlander) 24 februari 2012.

Sociaal ondernemen maakt rijker

 

Rienko

Sociaal ondernemen

RienkoSociaal ondernemen
“Alle afval is grondstof is mij net iets te gemakkelijk. Afval bestaat wel degelijk, totdat het tegen- deel bewezen is. In 2007 begon ik vanuit huis met het analyseren van afvalstromen bij bedrijven. Met afval kun je veel doen. Als vrijwillig brandweerman zag ik bijvoorbeeld dat er geen oplossing bestond voor afgekeurde brandblusapparaten. Daar ga ik dan mee aan de slag. Het ontmantelen van blussers is lastig, gevaarlijk en milieubelastend werk. We bouwden, samen met een Duitse ontwikkelaar, een proefinstallatie waarmee we de apparaten shredderen tot waardevol schroot. Dan moet wel eerst het bluspoeder of het blusschuim eruit. Dat probleem wisten we op te lossen. Vervolgens is de vraag: wat doe je met dat schuim of poeder? Ik ga dan net zo lang zoeken en praten totdat ik een goede oplossing vind. Onze installatie om de brandblusapparaten te verwerken zijn we nog aan het verbeteren, maar ondertussen zijn we wel de grootste op dit terrein in Europa.
Bij Senefelder Misset in Doetinchem zamelen we de groene bandjes in die de katernen bij elkaar te houden. Mooi, schoon materiaal. We halen ze op en zorgen ervoor dat het opnieuw als grondstof voor kunststofgranulaat kan dienen: een keurige, gesloten cirkel.
Een bouwer van windmolens had problemen om zijn afval kwijt te raken. De monteurs rijden voor het onderhoud van molen naar molen. Ze gebruiken allerlei materiaal, zoals poetsdoeken waar olie in zit. Wat moet je daarmee? We bedachten 22 lokale drop-off punten waardoor ze nooit hoeven om te rijden en evenmin in de verleiding komen om het afval te dumpen. Wij halen die spullen op, sorteren en filteren al het bruikbare materiaal eruit en rapporteren onze bevindingen. Het bedrijf kan deze managementinformatie gebruiken bij het verder optimaliseren van de afvalstroom en zien waar ze mogelijk nog meer op kunnen besparen.
We werken nu met ongeveer 22 mensen in twee vestigingen. Eén in Doetinchem en één in Malden. Toen ik begon nam ik me voor om nooit personeel aan te nemen. Dat is dus niet gelukt. Nadat duidelijk was dat we mensen nodig hadden om onze bedrijfsfilosofie in de praktijk te brengen, heb ik onmiddellijk gezegd: oké medewerkers prima, maar ik vind het geen probleem als ze wat verder van de arbeidsmarkt af staan dan gemiddeld. Wellicht dat het komt door mijn opvoeding. Misschien hangt mijn aanpak samen met de streek waar ik geboren ben: we zorgen voor elkaar.
Als je het hebt over maatschappelijk verantwoord ondernemen, moet je daar niet alleen over praten. Je moet het in de praktijk laten zien. Kijk naar de maatschappij. Ondanks dat we in een van de rijkste landen ter wereld wonen, neemt de armoede toe. Soms door eigen toedoen, maar ook als gevolg van botte pech. Laat je die mensen in de kou staan? We hebben hier medewerkers lopen die in de schuldsanering zitten. Als het verantwoord is, nemen we die schuld over. Dan houd je in ieder geval dure incassobureaus en gerechtsdeurwaarders, die de ellende alleen maar vergroten, buiten de deur. Je kijkt wat zo’n jongen bijdraagt aan de oplossing van het probleem: niet alleen financieel, maar ook mentaal. Uiteraard ga je met zo’n aanpak wel eens de mist in. Jammer, maar wel een ingecalculeerd risico.
Productiviteit is op de werkvloer uiteraard belangrijk. Als we geen geld verdienen, kan ik de mooie ideeën die we hebben niet betalen. Je hoopt daarbij wel op de medewerking van vergunningverle- nende instanties. Met de gemeente Doetinchem zijn de contacten uitstekend. Maar wat moet ik als ik te horen krijg dat mijn vergunningen niet in orde zijn, omdat we hier duizenden afgekeurde brandblussers in huis hebben en daar in de wet niets over is geregeld? Ik reken dan op coulance en op meedenken in plaats van zwaar geschut als het dreigen met boetes of erger.
We staan hier met onze medewerkers met beide benen op de grond. Eén van hen fietst elke dag twintig kilometer heen en weer terug om hier fluitend aan het werk te kunnen zijn. Dat maakt me gelukkig. Ik geniet elk dag van het ondernemen en weet zeker: sociaal ondernemen maakt je rijker.”
Rienko Rutgers Directeur Rutgers Milieu te Doetinchem

image

Rutgers weet zeker dat binnen 10 jaar afval niet meer bestaat

Doetinchems Vizier

  • 10 apr 2012

Door: Manon Hendrix

DOETINCHEM – Inmiddels bestaat het bedrijf dat zich specialiseert in afvalmanagement en recycle-concepten alweer vijf jaar. Het gaat hier over Rutgers Milieu. En het is niet zomaar een bedrijf. Eigenaar en oprichter Rienko Rutgers begeeft zich met innovatief ondernemerschap ook nog eens op het sociale vlak. ,,Dat klopt, we hebben hier een aantal mensen in dienst die we – via de gemeente Doetinchem – weer aan het werk helpen. Zij komen bijvoorbeeld uit de bijstand en vinden bij ons een baan. Daar investeren wij echt in.”
Rienko Rutgers van Rutgers Milieu met een brandblusser, met op de achtergrond de brandblusdemontage-machine.

Rienko Rutgers van Rutgers Milieu met
een brandblusser, met op de achtergrond
de brandblusdemontage-machine.
Foto Roel Kleinpenning

Met gepaste trots vertelt Rutgers over de groei die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Rutgers: ,,Bovengenoemde aanpak is daar ook wel debet aan. Al is het ook wel een investering. Maar dat doe ik graag. Het kost wat, maar levert zoveel op. Sociaal ondernemen maakt, maar vóelt vooral, rijk. We zijn inmiddels uitgegroeid van een bedrijf van acht werknemers naar zestien. Het gaat hartstikke goed.”

Brandblus-demontage

Rutgers heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van twee nieuwe machines. ,,Eén daarvan is een brandblus-demontagemachine die zorgt dat er tijdens de demontage geen stofuitstoot ontstaat én daarnaast dat er geen explosiegevaar is. Het demonteren van brandblussers is namelijk een erg gevaarlijke klus. Laatst was nog in het nieuws dat het daarmee misliep. Onze machines voldoen helemaal aan de veiligheidseisen. Wij lopen daarmee echt voorop. Uiteindelijk willen we met de machines de internationale markt op.”
Maar om met de machines aan de slag te gaan, moest Rutgers allereerst de benodigde vergunningen aanvragen. ,,Die kregen we; althans, van het Waterschap, de brandweer, de gemeente. Maar ook de provincie moest een vergunning afgeven.” En daar kwam de kink in de kabel. Er moest volgens Rutgers opeens voldaan worden aan allemaal bureaucratische wetten en regeltjes. Frustratie alom bij Rutgers en zijn medewerkers. ,,Zij kwamen met de meest vreemde eisen, echt onzinnig. En dat terwijl we verder alle toestemming rond hadden. Voor ons is nu iedere maand, iedere week, die we nu niet draaien, verlies.” Inmiddels is de gedoogbeschikking die is aangevraagd onderweg.
,,Hierin moet zwart op wit staan dat we mogen starten. Hopelijk kunnen en mogen we gauw aan de slag. We zijn zo trots op onze machines! Ik ben ervan overtuigd dat binnen tien jaar afval niet meer bestaat. Alles wat dan weggegooid wordt, wordt gerecycled of omgezet in secondair afval. En deze machines zijn een voorloper op deze ontwikkeling,” aldus Rutgers.