Rienko

Sociaal ondernemen

RienkoSociaal ondernemen
“Alle afval is grondstof is mij net iets te gemakkelijk. Afval bestaat wel degelijk, totdat het tegen- deel bewezen is. In 2007 begon ik vanuit huis met het analyseren van afvalstromen bij bedrijven. Met afval kun je veel doen. Als vrijwillig brandweerman zag ik bijvoorbeeld dat er geen oplossing bestond voor afgekeurde brandblusapparaten. Daar ga ik dan mee aan de slag. Het ontmantelen van blussers is lastig, gevaarlijk en milieubelastend werk. We bouwden, samen met een Duitse ontwikkelaar, een proefinstallatie waarmee we de apparaten shredderen tot waardevol schroot. Dan moet wel eerst het bluspoeder of het blusschuim eruit. Dat probleem wisten we op te lossen. Vervolgens is de vraag: wat doe je met dat schuim of poeder? Ik ga dan net zo lang zoeken en praten totdat ik een goede oplossing vind. Onze installatie om de brandblusapparaten te verwerken zijn we nog aan het verbeteren, maar ondertussen zijn we wel de grootste op dit terrein in Europa.
Bij Senefelder Misset in Doetinchem zamelen we de groene bandjes in die de katernen bij elkaar te houden. Mooi, schoon materiaal. We halen ze op en zorgen ervoor dat het opnieuw als grondstof voor kunststofgranulaat kan dienen: een keurige, gesloten cirkel.
Een bouwer van windmolens had problemen om zijn afval kwijt te raken. De monteurs rijden voor het onderhoud van molen naar molen. Ze gebruiken allerlei materiaal, zoals poetsdoeken waar olie in zit. Wat moet je daarmee? We bedachten 22 lokale drop-off punten waardoor ze nooit hoeven om te rijden en evenmin in de verleiding komen om het afval te dumpen. Wij halen die spullen op, sorteren en filteren al het bruikbare materiaal eruit en rapporteren onze bevindingen. Het bedrijf kan deze managementinformatie gebruiken bij het verder optimaliseren van de afvalstroom en zien waar ze mogelijk nog meer op kunnen besparen.
We werken nu met ongeveer 22 mensen in twee vestigingen. Eén in Doetinchem en één in Malden. Toen ik begon nam ik me voor om nooit personeel aan te nemen. Dat is dus niet gelukt. Nadat duidelijk was dat we mensen nodig hadden om onze bedrijfsfilosofie in de praktijk te brengen, heb ik onmiddellijk gezegd: oké medewerkers prima, maar ik vind het geen probleem als ze wat verder van de arbeidsmarkt af staan dan gemiddeld. Wellicht dat het komt door mijn opvoeding. Misschien hangt mijn aanpak samen met de streek waar ik geboren ben: we zorgen voor elkaar.
Als je het hebt over maatschappelijk verantwoord ondernemen, moet je daar niet alleen over praten. Je moet het in de praktijk laten zien. Kijk naar de maatschappij. Ondanks dat we in een van de rijkste landen ter wereld wonen, neemt de armoede toe. Soms door eigen toedoen, maar ook als gevolg van botte pech. Laat je die mensen in de kou staan? We hebben hier medewerkers lopen die in de schuldsanering zitten. Als het verantwoord is, nemen we die schuld over. Dan houd je in ieder geval dure incassobureaus en gerechtsdeurwaarders, die de ellende alleen maar vergroten, buiten de deur. Je kijkt wat zo’n jongen bijdraagt aan de oplossing van het probleem: niet alleen financieel, maar ook mentaal. Uiteraard ga je met zo’n aanpak wel eens de mist in. Jammer, maar wel een ingecalculeerd risico.
Productiviteit is op de werkvloer uiteraard belangrijk. Als we geen geld verdienen, kan ik de mooie ideeën die we hebben niet betalen. Je hoopt daarbij wel op de medewerking van vergunningverle- nende instanties. Met de gemeente Doetinchem zijn de contacten uitstekend. Maar wat moet ik als ik te horen krijg dat mijn vergunningen niet in orde zijn, omdat we hier duizenden afgekeurde brandblussers in huis hebben en daar in de wet niets over is geregeld? Ik reken dan op coulance en op meedenken in plaats van zwaar geschut als het dreigen met boetes of erger.
We staan hier met onze medewerkers met beide benen op de grond. Eén van hen fietst elke dag twintig kilometer heen en weer terug om hier fluitend aan het werk te kunnen zijn. Dat maakt me gelukkig. Ik geniet elk dag van het ondernemen en weet zeker: sociaal ondernemen maakt je rijker.”
Rienko Rutgers Directeur Rutgers Milieu te Doetinchem